CTB Locker - wirus szyfrujący pliki na dysku. żąda BitCoin.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Albi
    Classic
    • 2010
    • 8

Pierwszy wtrysk benzyny, pierwszy wtrysk gazu. Czwarty wtrysk benzyny, czwarty wtrysk gazu tu nie ma co kombinowac. Czasem wezyki na 2-3 sa zamienione, zeby je latwiej bylo prowadzic, ale wtedy tez wtyczki do wtryskow gazowych sa zamienione i mamy podlaczenie 1-3-2-4 i wszyscy maja :shock:
  • kapi
    L&K
    • 2009
    • 1174
    • Fabia combi

Temat zakładam, gdyż w rodzinie miałem to "nieszczęście" że załącznik do poczty zawierał plik CAB z wirusem.
    wewnątrz był plik scr który rozpoczął spustoszenie.

znalazłem również info na zagranicznych forach, że ta mutacja jest świeża i antywirusy sobie nie radzą ...

przeczytałem pare - naście tematów związanych z tym problemem i dalej jestem w kropce.

czy ktoś z Was, szanowni Koledzy, miał do czynienia z odkodowaniem plików po takiej infekcji ?

wklejam pare linków jakie znalazłem i miały pomóc...

jedna ze stron odsyła do decryptera, który również był polecany na stronach BBC - lecz niestety nie działa w przypadku tego świństwa.
    :klnie:

nie wszystkie powyżej opisane rozwiązania zdążyłem wypróbować, wira udało mi się usunąć. lecz pozostaje kwestia plików.

moje pomysły się wyczerpały i pozostaje budowanie bazy danych wiedzy od początku .....

pare lat pracy poszło ... :sick , z kopii zapasowych na pewno coś odzyskamy, bo takie były robione, ale z kilkumiesięcznym poślizgiem...

rozwiązanie w toku...
    OII sprzedana

Następca dużej czarnej - Mała czarna MC 1Z1Z

Komentarz

• alxxx
      RS
      • 2010
      • 1823
      • Octavia I (1U2)
      • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

kapi, niestety to jest wredny szajs.. a ostatnio słyszę o tym często.. albo płacisz (i nie masz pewności czy dane wrócą - w sumie wątpię) albo jakiś format i nowe życie
      VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
      Jeżeli post okazał się pomocny kliknij

Komentarz

• kapi
        L&K
        • 2009
        • 1174
        • Fabia combi

sytuacja "częściowo" opanowana.

jest taki program "ShadowExplorer" na płycie Hiren's Boot - ISO można pobrać z sieci..
        wyszukuje on zarchiwizowane dane na dysku.

od początku:
        jak stwierdziliśmy, co za syf się wdarł, poszukiwałem drogi jak odzyskać dane. bo po wirusie to przeważnie format do zrobienia zostaje.
        na forach wyżej przytoczonych - za co jestem niesamowicie wdzięczny że ktoś to rozpracował - jest opis, jak pozbyć się syfa i że można odzyskać pliki z ukrytej kopii.

jest jakieś narzędzie w win7 które wykonuje te kopie. myślę, że jako punkt przywracania systemu, bo poprzez ww. program są widoczne pliki i można je wydobyć, a daty plików zgadzają się z datą tworzenia punktu przywracania.

najpierw wg wskazówek , zabawa z ograniczeniami, później rejestr, itd...

na koniec boot z płyty i poprzez Shadow-a odzyskałem pliki. straciliśmy tylko 2 tyg. pracy vs pare lat.

warto ustawić system na tworzenie kopii zapasowej, nawet jeśli nam miejsca brakuje na dysku, to .... warto.

ku przestrodze dla innych :
        Najlepsze rozwiązanie bezpieczeństwa IT dla domu i biura. Sprawdź rozwiązania antywirusowe ESET dla systemów Windows, Android, Mac i Linux.

wiadomość jest z 29.01.2015 ! a pigułki jeszcze nie ma.

co ciekawe - jak pisałem wcześniej - w załączniku był plik CAB, a w środku scr. czytałem też, że może być ZIP, 7z, lub rar ...

próbowałem też uzyskać info w firmie która zajmuje się odzyskiwaniem danych, i oni potwierdzili że szanse odzyskania są bardzo małe.

najwidoczniej mieliśmy dużo szczęścia....
        OII sprzedana

Następca dużej czarnej - Mała czarna MC 1Z1Z

Komentarz

• RABIN
          Rider
          • 2009
          • 450
          • Octavia II combi (1Z5)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Niestety to jakis nowy syf jest
          u mnie poszlo sie bujac 10 lat pracy (dane, bazy itp)
          w moim przypadku syf przyszedł meilem nie otwarłem załącznika tylko sama wiadomość.
          Zainstalowany był xp z jakiś darmowym antyvirem który nic nie wykrył.
          Samego wirusa po fakcjie wykrył nod i zdołał sie z nim uporac. jednak wszystkie dane zostaly zaszyfrowane.
          Do tego polecialy dane z wpietego pendraiwa oraz kpia która była na droopboxie :cry:

Zapomnialem jeszce o jednym przywracaniu systemu musze w poniedziałek w pracy rozeznac temat .
          Pewna znana firma z Katowic nie podjela sie odzyskania / rozszyfrowania danych.

Komentarz

• alxxx
            RS
            • 2010
            • 1823
            • Octavia I (1U2)
            • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

RABIN, to nie jest nowy syf.. tylko do tej pory nie był u nas aż tak rozpowszechniony. Na dropboxie możesz przywrócić stare wersje plików i powinno być ok.

kapi, kapi cieszę się, że Ci się udało - generalnie nie zawsze z ukrytej kopii da się coś wyciągnąć niestety... ale tak jak piszą po internecie jesteś szczęśliwcem.

Generalnie wystarczy otworzyć takiego maila i już posprzątane... czasem wirus blokuje z miejsca dane a czasem jak jest lepszy antywir to puszcza go dopiero po ponownym uruchomieniu i jest kaszana..

Komentarz

• RABIN
              Rider
              • 2009
              • 450
              • Octavia II combi (1Z5)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

alxxx, jak to zrobic bo przegladnolem dropboxsa i nie widze tam takiej opcji

edit
              juz opanowałem mozna z kosza przywrocic czyste pliki ufffff

Komentarz

• krissos
                Elegance
                • 2011
                • 840
                • Honda
                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

W tym wypadku sprawdza się własna chmura (serwer) i częsta kopia zapasowa
                "Bądź uczynny, pomagaj innym - a wtedy wszyscy wokół pomyślą, że to co dla nich robisz, jest twoim zasranym obowiązkiem."
                ----------------------------------------------------

!!! MOJE RECENZJE PRODUKTÓW !!!

Komentarz

• alxxx
                  RS
                  • 2010
                  • 1823
                  • Octavia I (1U2)
                  • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

RABIN, jest tam opcja "przywróć poprzednią wersję".

Komentarz

Pracuję...