Pierwszy wtrysk benzyny, pierwszy wtrysk gazu. Czwarty wtrysk benzyny, czwarty wtrysk gazu tu nie ma co kombinowac. Czasem wezyki na 2-3 sa zamienione, zeby je latwiej bylo prowadzic, ale wtedy tez wtyczki do wtryskow gazowych sa zamienione i mamy podlaczenie 1-3-2-4 i wszyscy maja :shock:
CTB Locker - wirus szyfrujący pliki na dysku. żąda BitCoin.
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
CTB Locker - wirus szyfrujący pliki na dysku. żąda BitCoin.
Temat zakładam, gdyż w rodzinie miałem to "nieszczęście" że załącznik do poczty zawierał plik CAB z wirusem.
wewnątrz był plik scr który rozpoczął spustoszenie.
znalazłem również info na zagranicznych forach, że ta mutacja jest świeża i antywirusy sobie nie radzą ...
przeczytałem pare - naście tematów związanych z tym problemem i dalej jestem w kropce.
czy ktoś z Was, szanowni Koledzy, miał do czynienia z odkodowaniem plików po takiej infekcji ?
wklejam pare linków jakie znalazłem i miały pomóc...
jedna ze stron odsyła do decryptera, który również był polecany na stronach BBC - lecz niestety nie działa w przypadku tego świństwa.
:klnie:
nie wszystkie powyżej opisane rozwiązania zdążyłem wypróbować, wira udało mi się usunąć. lecz pozostaje kwestia plików.
moje pomysły się wyczerpały i pozostaje budowanie bazy danych wiedzy od początku .....
pare lat pracy poszło ... :sick , z kopii zapasowych na pewno coś odzyskamy, bo takie były robione, ale z kilkumiesięcznym poślizgiem...
rozwiązanie w toku...
-
kapi, niestety to jest wredny szajs.. a ostatnio słyszę o tym często.. albo płacisz (i nie masz pewności czy dane wrócą - w sumie wątpię) albo jakiś format i nowe życie
VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
Jeżeli post okazał się pomocny kliknij
Komentarz
-
sytuacja "częściowo" opanowana.
jest taki program "ShadowExplorer" na płycie Hiren's Boot - ISO można pobrać z sieci..
wyszukuje on zarchiwizowane dane na dysku.
od początku:
jak stwierdziliśmy, co za syf się wdarł, poszukiwałem drogi jak odzyskać dane. bo po wirusie to przeważnie format do zrobienia zostaje.
na forach wyżej przytoczonych - za co jestem niesamowicie wdzięczny że ktoś to rozpracował - jest opis, jak pozbyć się syfa i że można odzyskać pliki z ukrytej kopii.
jest jakieś narzędzie w win7 które wykonuje te kopie. myślę, że jako punkt przywracania systemu, bo poprzez ww. program są widoczne pliki i można je wydobyć, a daty plików zgadzają się z datą tworzenia punktu przywracania.
najpierw wg wskazówek , zabawa z ograniczeniami, później rejestr, itd...
na koniec boot z płyty i poprzez Shadow-a odzyskałem pliki. straciliśmy tylko 2 tyg. pracy vs pare lat.
warto ustawić system na tworzenie kopii zapasowej, nawet jeśli nam miejsca brakuje na dysku, to .... warto.
ku przestrodze dla innych :
Najlepsze rozwiązanie bezpieczeństwa IT dla domu i biura. Sprawdź rozwiązania antywirusowe ESET dla systemów Windows, Android, Mac i Linux.
wiadomość jest z 29.01.2015 ! a pigułki jeszcze nie ma.
co ciekawe - jak pisałem wcześniej - w załączniku był plik CAB, a w środku scr. czytałem też, że może być ZIP, 7z, lub rar ...
próbowałem też uzyskać info w firmie która zajmuje się odzyskiwaniem danych, i oni potwierdzili że szanse odzyskania są bardzo małe.
najwidoczniej mieliśmy dużo szczęścia....
Komentarz
-
Niestety to jakis nowy syf jest
u mnie poszlo sie bujac 10 lat pracy (dane, bazy itp)
w moim przypadku syf przyszedł meilem nie otwarłem załącznika tylko sama wiadomość.
Zainstalowany był xp z jakiś darmowym antyvirem który nic nie wykrył.
Samego wirusa po fakcjie wykrył nod i zdołał sie z nim uporac. jednak wszystkie dane zostaly zaszyfrowane.
Do tego polecialy dane z wpietego pendraiwa oraz kpia która była na droopboxie :cry:
Zapomnialem jeszce o jednym przywracaniu systemu musze w poniedziałek w pracy rozeznac temat .
Pewna znana firma z Katowic nie podjela sie odzyskania / rozszyfrowania danych.
Komentarz
-
RABIN, to nie jest nowy syf.. tylko do tej pory nie był u nas aż tak rozpowszechniony. Na dropboxie możesz przywrócić stare wersje plików i powinno być ok.
kapi, kapi cieszę się, że Ci się udało - generalnie nie zawsze z ukrytej kopii da się coś wyciągnąć niestety... ale tak jak piszą po internecie jesteś szczęśliwcem.
Generalnie wystarczy otworzyć takiego maila i już posprzątane... czasem wirus blokuje z miejsca dane a czasem jak jest lepszy antywir to puszcza go dopiero po ponownym uruchomieniu i jest kaszana..VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
Komentarz
-
alxxx, jak to zrobic bo przegladnolem dropboxsa i nie widze tam takiej opcji
edit
juz opanowałem mozna z kosza przywrocic czyste pliki ufffff
Komentarz
-
W tym wypadku sprawdza się własna chmura (serwer) i częsta kopia zapasowa"Bądź uczynny, pomagaj innym - a wtedy wszyscy wokół pomyślą, że to co dla nich robisz, jest twoim zasranym obowiązkiem."
----------------------------------------------------
!!! MOJE RECENZJE PRODUKTÓW !!!
Komentarz
-
RABIN, jest tam opcja "przywróć poprzednią wersję".VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
Komentarz
Komentarz